"This site uses cookies from Google to deliver its services and analyze traffic. Your IP address and user-agent are shared with Google along with performance and security metrics to ensure quality of service, generate usage statistics, and to detect and address abuse."

tirsdag den 6. marts 2018

Faktoid ligestillingsredegørelse

I behøver slet ikke rende rundt og tale om FAKE FACTS, for vi har et ganske glimrende dansk ord for fænomenet:  


faktoid

Et faktoid er bl.a. en løgn, der er blevet gentaget så mange gange, at den fremstår som sandheden. Børns behov for begge forældre er et eksempel på et faktoid. Andre faktoider inkluderer:

• mødre lyver og fremsætter falske anklager
• krisecentrene modtager rask væk kvinder, der aldrig har været i nærheden af en flad, og selvfølgelig også:
• kvinder er mere voldelige end mænd/kvinder og mænd slår hinanden lige meget.

Dette sidste faktoid er et barn af politisk forskning og af mediernes glade videreformidling af samme. Som du vil se, er faktoider et meget levedygtigt fænomen. Derfor er ingen overraskede over at se et sådant gentaget i Ligestillingsministeriets nye Ligestillingsredegørelse:

 

Så lad være med at tro, at regeringen eller statens ord er stentavler fra Sinaibjerget, men væn dig til, at der regelmæssigt udgår faktoider herfra.

Der er mange, der i tidens løb har lavet god satire på vores blåøjethed. Du husker vel historien om chokolade, der slanker? En historie, der blev udbredt netop for at vise selv samme blåøjethed. Måske stiftede du oven i købet kendskab med den konceptuelle penis, der narrede alle inklusiv et akademisk betalingstidskrift: “Penis er ikke en kropsdel, men en social konstruktion.”

Du kan finde masser af andre eksempler på faktoider på denne blog. Faktisk handler den blog ikke om andet end  faktoider og wanna-be-faktoider.

Mødre voldtager er et godt eksempel på et wanna-be-faktoid, en myte, der uden held forsøges udbredt. 

4 kommentarer:

 1. Jeg kan anbefale alle læsere af denne blog at søge aktindsigt i Ligestillingsredegørelsen ved ministeriet. Det plejer at være interessant læsning, som afslører, hvordan de er nået frem til deres 'faktoider'. (Genialt ord!) Den slags sker som regel i tæt samarbejde med bestemte interessenter. Lad os få frem i lyset, hvem disse er - jeg har et gæt.

  Rosemary

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror, den er under udarbejdelse ;-)

   Slet
 2. Fra avisartiklen om den konceptuelle penis: "de skrev artiklen for at udstille hvor absurde ting relateret til kønsforskning, der kan blive publiceret i akademiske tidsskrifter, hvis blot deres konklusioner flugter med en forudfattet politisk agenda."

  Så det er en hypotese, som findes i verden at:
  "Kønsforskning har en forudfattet politisk agenda."

  Om den hypotese er sand eller falsk kan man vel undersøge. Eller gøre en antagelse om i et svar på i forhold til en argumentationskæde. Er nævnte sætning et faktoid?

  I øvrigt har jeg ikke set nogen føre bevis for, at man mister evnen til at tale usandt ved at føde, så i hvert fald et af de foreslåede faktoider er jeg i tvivl om, hvorvidt de er det.

  (Det har været diskussioner i Mads og Monopolet om en konkret kvinde skulle lyve kilden til sædklatten.)

  SvarSlet
 3. Endnu et faktoid:
  "Vold er altid en strategisk og bevidst handling."

  Det er ikke sandt, fordi vold i affekt findes i verden.

  SvarSlet