"This site uses cookies from Google to deliver its services and analyze traffic. Your IP address and user-agent are shared with Google along with performance and security metrics to ensure quality of service, generate usage statistics, and to detect and address abuse."

onsdag den 8. marts 2017

Mere om værdien af den præcise benævnelse, 8. marts-edition

I anledning af 8. marts har Dansk Kvindesamfunds Lisa Holmfjord og undertegnede skrevet kronik i Politiken om den politiserede og vildledende opskrivning af vold begået af kvinder. 

“Der bliver i øjeblikket kørt en succesfuld kampagne, der har til formål at skabe en ny virkelighed på baggrund af dette alternative faktum ud fra devisen, at hvis man hugger en hæl og klipper en tå, kan man altid få skoen til at passe. Eksempelvis kan man skrotte betegnelsen ’simpel vold’ og kalde en lussing ’grov vold’, og straks præsenterer statistikken et alternativt billede af kvinders vold som grov.”

Heri en henvisning til Børnerådets, Red Barnets og Børns Vilkårs voldskategorisering, hvor “simpel vold” pludselig hedder “grov vold”?

Det skyldes, hedder det herfra, at psykologer har bestemt, at fx en lussing hidhører under “omsorgssvigt”. Logikken bag at kalde omsorgssvigt “grov vold” er ikke umiddelbart indlysende.

“Hele den kønspolitiske diskussion, der kører omkring kvinders vold mod mænd, holder vi os af gode grunde ude af,” forlyder det.

De gode grunde kan kun være statslige bevillinger, som begge organisationer er afhængige af. Sådan nogle får man kun, hvis man stryger den politiske vision om kønsmainstreaming med hårene. Så bliv endelig ved. Ingen kan undvære hverken Red Barnet eller Børns Vilkår.

Men vi kan godt se, hvad I laver. Og det er beskæmmende.

At 93% af voldsudøvere er mænd er ikke triviel information, når det gælder om at passe på børn. 

Se også:

Mand bider hund: Rene ord for voldspengene 
Gamle myter nye flasker: heksejagt
Mødre voldtager 

5 kommentarer:

 1. Hvad er de absolutte tal? Jeg har ikke kunnet genfinde de to publikationer ved at søge på ordet "vold" under publikationer på SFIs hjemmeside.

  SvarSlet
 2. I øvrigt er den mest relevante måde at kategorisere vold vel straffelovens opdeling i simpel, grov og kvalificeret. Jeg ved faktisk ikke om en lussing er simpel eller grov i straffelovens forstand.

  Hvis begrebbet omsorgssvigt skal kunne bruges til noget i et enstrenget system i domstolsregi, så skal det vel kunne defineres juridisk. Er det at svigte det forældreansvar man har efter forældreansvarsloven?

  Partnervold kan vel også forekomme hvor der ikke er børn, og der er det vel meget relevant at Red Barnet Børns Vilkår ikke blander sig.

  SvarSlet
 3. Tak for jeres bidrag til 8. marts.
  Jeg havde håbet at få hele kronikken gennem linket i artiklen. Kan det gøres, så også vi, der ikke er abonnenter på Politiken, kan læse med?
  Med kærlig hilsen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan få adgang til Politiken i en måned for en krone! Det står i bunden af de artikler, du åbner :-) Jeg tror ikke, de ændrer deres betalingsmurspolitik lige foreløbig :-)

   Slet
 4. Vi har en meget enkel statistik for, hvilket køn der begår mest vold: Manddrab er den alvorligste voldsform, og statistikken for, hvilket køn der oftest begår manddrab ses her ( i kolonnen til højre): http://strafferammen.dk/35-aarig-mand-er-skyldig-i-manddrab/

  Hvis kvinder var lige så voldelige som mænd, ville det selvfølgelig vise sig i statistikken for drab.

  SvarSlet