"This site uses cookies from Google to deliver its services and analyze traffic. Your IP address and user-agent are shared with Google along with performance and security metrics to ensure quality of service, generate usage statistics, and to detect and address abuse."

tirsdag den 7. marts 2017

"Man kan lyve om alting i det her system"

... har Jesper Lohse udtalt til TV2. Ja, men det egentlige spørgsmål er vel, hvor godt man slipper af sted med det? Og hvem der egentlig lyver?

Kan det fx virkelig passe, at Foreningen Far har 125.000 telefonhenvendelser ("opkald") årligt, spørger Per Jespersen her?

Rimeligt spørgsmål, eftersom foreningen har 1.300 medlemmer, og de påståede 125.000 opkald virker noget voldsomt.

Foreningen Far påstår, at det har de ikke sagt –– det er noget, TV2 har påstået:

 

Men det er ikke korrekt. Foreningen Far har i fire separate pressemeddelelser opgivet tallet 125.000:Foreningen Far påstår endvidere, bl.a. her, at de udfører 5.000 rådgivninger årligt, hvad både TV2 og Radio24syv har videreformidlet. 

Men ... er rådgivningerne så dårlige, at ingen kvitterer med et medlemskab til Foreningen? Eller passer det tal simpelthen heller ikke?

En tidligere rådgiver i Midtjylland oplyser, at der sidste år i Viborg og Herning var 45 rådgivninger. Måske Per Jespersen kunne overtales til at ekstrapolere et samlet cirkatal herfra? Der er 17 rådgivningscentre i alt, inklusive de to nævnte. Vil Per Jespersen venligst tage fat?

Endnu bedre: Hvorfor lægger Foreningen Far ikke deres tal frem, så påstandene kan be- eller afkræftes én gang for alle. 

Men, hov, der er flere opgaver til Per Jespersen, hvis han er frisk:
Nej, det var nok for stor en mundfuld på én gang, men hvad med fx tallet for børn og fædre –– hvordan kan det blive det samme? Og kan det virkelig passe, at samtlige biologiske fædre ikke modtager digital post? Nej:
Sådan kan man vist blive ved. Stakkels Per Jespersen. Der er nok at se til.

Psst, i øvrigt: Et faktatjek er heller ikke hverken en trussel, krænkelse, forfølgelse eller et personligt angreb. Et faktatjek er ganske enkelt et ... faktatjek. Ellers var da Detektor da nogle værre røvere.

13 kommentarer:

 1. Mon ikke tallet omfatter besøgende i Facebookgrupper med 10.000 medlemmer? At de besøger gruppen i gennemsnit 1 gang om måneden virker vel ikke helt urealistisk.

  Jeg deltog i debatarrangementet på Berlingske i efteråret hvor du fik overrakt en pris for denne blog, og ved den lejlighed var der en repræsentant for Dansk Kvindesamfund, der opfordrede til at skrive sig på en liste, hvis man ønskede at høre mere.

  Jeg har ikke indtryk af, at Foreningen Far gør noget tilsvarende, når folk søger rådgivning, så der er vel en vis sandsynlighed for, at folk bare ikke tænker tanken at melde sig ind, selvom de har været tilfredse med den rådgivning de har fået.

  SvarSlet
  Svar
  1. Så er det da vældig moderne at kalde det "opkald". LOL.

   Jeg er ikke bekendt med, at DKS bruger informationslister til opreklamering af egen popularitet? Gør de det?

   Hvis Foreningen Far ikke fører lister efter rådgivning (hvad de gør, deraf tallet for Viborg og Herning). Og hvis de IKKE fører lister, hvor kommer tallet for 5.000 rådgivninger så fra?

   Slet
  2. Kære Susanne,

   Her kan jeg bidrage med lidt opklaring.

   Før 2010 var der en uskik i foreningen med at stikke folk et girokort efter hver rådgivning. Det blev fundet smagløst og upassende efter jeg kom ind i 2010 og frem og blev stoppet. Jeg var ikke alene om denne holdning i foreningen, men heller ikke bannerfører. Det var din gamle ven Lars Hansen som var primus motor for at stoppe den uskik, som let kan misforstås som "betaling" eller "udnyttelse" af folk i et svagt øjeblik. Om det genoptages ved ingen.
   Hvad angår besøgende så tæller hr Lohse alt hvad der kan gå og kravle herunder "klik" på hjemmesiden og "anslåede" tal i alle perifere afkroge når han udtaler sig. Måske lidt som når den gale præst - Sidsel Lyster - siger hun har 1200 medlemmer i den hemmelige psykopat-klub. Igen kan verificere det - det er bare en påstand uden belæg eller dokumentation som slynges ud for at se flot og vigtig ud.

   Der har HISTORISK været belæg for at tale om 5000 rådgivninger om året når bølgerne gik højt og flot i foreningen. Det kan jeg godt bekræfte fra mine år som næstformand. Der blev også i perioder lavet en optælling over hvor mange der havde været til rådgivningen. 5000 rådgivninger pr år kan i den sammenhæng næppe ses som udtryk for andet end "best case" over et årti, og slet ikke udtryk for et stabilt tal år for år. Rådgivningen i københavn stod oftest for over halvdelen af alle rådgivninger på landsplan med 40 til 60 rådgivninger om ugen.


   Har du øvrige spm (faktatjek), så stil dem her, så vil jeg gøre mit bedste for at svare.
   MVh,
   Nikolaj Rommedahl.

   Slet
  3. Tak for det. Jeg er enig i, at det er smagløst at stikke girokort ud, men indmelding er øjensynligt heller ikke noget, de rådgivne gør frivilligt, må man konkludere.

   Jeg kan se, at Claes Ludvigsen opererede med tallet 5000 i 2011, så det skal nok passe, men kan det virkelig passe, at man ikke fører logbøger over det og beder folk kvittere? Det ville jo være enkelt, og det er klart, at man stiller sig skeptisk over for et tal, for hvilket der ingen dokumentation er –  særlig da taget i betragtning, at hele to tidl. rådgivere var ved at dø af grin over det.

   Jeg var ikke klar over, at Sidsel Lyster havde ejerskab over psykopatgrupper?! Jeg har været inde i flere forskellige psykopatgrupper, og i en var der lige over 1200 og i andre langt flere. Det er faktisk et tal, der er verificerbart. Men det er de 5000 ikke sådan lige og da slet ikke de 125.000.

   Jesper skriver i sin klage over Socialstyrelsen, der ikke gav ham penge, at han kan dokumentere 100.000 - 200.000 "besøgende" – hvad det så end betyder. Og hvis han kan det er det store spænd mellem beløbene ... spændende.

   Hvorfor dokumenterer han så bare ikke? Mvh Susanne

   Slet
 2. De skriver. "Der var på tidspunktet 125.000 henvendelser / besøgende hos Foreningen Far, som [bla] deltager i selvhjælpsgrupper." Nogle gange kan man jo også kalde en Facebookgruppe (dog ikke hos FF) for et "online debatforum", så vel også en selvhjælpsgruppe. Jeg er ikke i tvivl om, at den bliver brugt sådan og at der også er en del, der har glæde af den som sådan.

  DKS benyttede et møde, hvor folk var til stede til at opfordre til at melde sig ind. Jeg er ikke sikker på, at FF gør det samme i forbindelse med rådgivning. Af en eller anden grund er kvinder har større tendens til at organisere sig end mænd. Det gør jo ikke sagen mindre vigtig. Foreningen Far er på godt og ondt den mest veletablerede organsiering med udgangspunkt i mænds gode forældreskab.

  Jeg vil tro, at Foreningen Far tæller, hvor mange, der kommer til hver åbningstid, også selvom disse personer ikke afleverer kontaktoplysninger eller opfordres til at melde sig ind i foreningen. Det er jo ikke den tættest befolkede del af Danmark de to centre ligger i.
  (Desuden er der vestjyske kommuner som tilbyder parterapi for at få folk til at blive sammen, fordi det er ret dyrt i sociale ydelser, når folk i børnefamilier bliver skilt..)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er helt sort, hvad du skriver der.

   1. Jeg bliver syg af den upræcise sprogbrug i den forening. Det er bevidst vildledende.

   2. Alle interessentgrupper skal forsøge at hverve medlemmer. Eller passer de ikke deres arbejde. Jeg taler alene om vildledning.

   3. Kvinder er notorisk elendige til at organisere sig.

   4. Alt undtagen vildledning gennem bevidst upræcist sprogbrug er irrelevant i denne diskussion.

   Slet
  2. 1. Jeg er ikke uenig i, at en mere præcis og mindre patosladet sprogbrug ville kunne tjene denne debat vel.
   2. Jeg er enig i, at der ikke er noget fordækt i at en medlemsorganisation hverver medlemmer, men det er jo en ledelsesbeslutning i enhver organisation, hvordan man vil gøre det. Hvis man har resonneret sådan, at man ikke vil afkræve folk i en presset situation et medlemsskab, så kan man vel godt se noget sympatisk i det, hvis man vil.
   3. Jeg har indtryk af at Dansk Kvindesamfund har flere medlemmer end Dansk Mandesamfund:
   https://www.facebook.com/danskMandesamfund
   4. OK. Jeg opfatter ikke mellemrum i sammensatte ord og kommafejl vildledning. I en tid hvor mange vokse i småbørnsalderen får mange af deres nyheder fra de sociale medier er aktiviteten her ikke en helt ligegyldig parameter for interesse, og der er Foreningen Far med mere end 17.000 følgere jo trods alt en større aktør end Dansk Mandesamfund med 80.
   https://www.facebook.com/Foreningen-Far-379189628776346/

   Uanset de præcise tal så mener jeg at man på godt og ondt må anerkende Foreningen Far som den mest veletablerede organsiering med udgangspunkt i mænds gode forældreskab.

   Slet
  3. Stop stråmændene, Lars! Der er jo ingen, der har talt om usammenskrevne ord eller sat spørgsmålstegn ved retten til at hverve medlemmer. Nu siger jeg det for sidste gang: 125.000 "opkald" – eller var det besøgende eller var OGSÅ medlemmer af selvhjælpsgrupper? Kritikken her går på uretmæssigt opskrivning af egen værdi ved hjælp af upræcis og bevidst vildledende sprogbrug.

   Du stiller selv spørgsmålstegn ved, hvorfor det skulle nødvendigt at foretage denne opskrivning. Det gør jeg sandelig også.

   Slet
  4. Formuleringen var "henvendelser / besøgende" ikke opkald. Såvidt jeg forstår arbejder formanden med EDB til daglig og hvis man gør det, så er besøgende i elektroniske grupper jo højst konkrete og relevante.

   Jeg har ikke i min læsning af tallene været i tvivl om, at tallene omfatter elektroniske besøg. Hvis nogen at at "hver dag bruger titusindvis af knallerter og cykler cykelstien på Knibbelsbro" så ville jeg heller ikke forstå det sådan at der dagligt kører over 10.000 knallerter på omtalte cykelsti.

   Det er ikke antallet af medlemmer, der er afgørende for at der er hold i noget af den sag Foreningen Far fremfører, at man på godt og ondt må anerkende Foreningen Far som den mest veletablerede organisering med udgangspunkt i mænds gode forældreskab.

   Slet
 3. Jeg har taget udfordringen op og ekstrapoleret et samlet cirkatal.
  Antallet af rådgivninger bliver 645.

  Tallet er kommet frem, med udgangspunkt i:
  1. De antal timer Foreningen Far selv oplyser deres rådgivningscentre har åben.

  2. Hoved afdelingen er talt med ved antal rådgivninger (ikke som rådgivningscenter), i det Foreningen Far selv oplyser, at man under rådgivning også skal tælle telefon rådgivningen med.

  3. Har ikke forholdt mig til, eventuelle midlertidige lukkede afdelingen, hvis afdelingerne har haft lukket på grund af ferie eller sygdom eller afdelinger der først åbnede i senere i året 2016.

  4. Timer for Bornholm og Grønland er ikke medregnet, da disse ikke er oplyst og også fordi der ikke er oplyst nogen adresse for et evt. center.

  5. Åbenrå er nu, efter min artikel under "Folkets røst", blevet fjernet fra listen over rådgivningscentre, så p.t. er der kun op listet 15 rådgivningscentre med en adresse.

  SvarSlet
 4. Det var også det (ikke særlig svære) tal, jeg kom frem til, men man bliver nok nødt til at justere tallene for tættere befolkede områder op. Man må fx gå ud fra, at der er flere rådgivninger i Aarhus end i Viborg, ikke?

  SvarSlet
 5. Det kan jo også være, at Foreningen Far betragter Tweets som udgående "opkald". :)

  SvarSlet
 6. haha, den var god Bruno.... damn nogle store foreninger jegså er i :)))

  SvarSlet