"This site uses cookies from Google to deliver its services and analyze traffic. Your IP address and user-agent are shared with Google along with performance and security metrics to ensure quality of service, generate usage statistics, and to detect and address abuse."

søndag den 9. december 2018

"SKILSMISSEBØRNS TRIVSEL – HVILKEN ROLLE SPILLER SAMVÆRSORDNINGEN?"

Sådan lyder overskriften på det delafsnit i VIVEs nye rapport Børn og unge i Danmark, som falder ind under denne blogs interessefelt.  

Foreningen Far har i årevis citeret forskning, der udsiger, at delebørn, dvs. skilsmissebørn, der er lige så –– eller næsten lige så –– lang tid hos mor som hos far, trives bedre.

Disse forskningsresultater har fremstået, som om en deleordning isoleret set simpelthen var bedre for skilsmissebørn.

Det har VIVE rådet bod på ved at stille et tiltrængt spørgsmål: 


Er disse spørgsmål et resultat af ordningen i sig selv, eller er det en effekt af selektion?



Rapporten viser, at segmentet med skilsmissebørn i deleordninger er karakteriseret ved at bestå af socioøkonomiske overskudsforældre, især for så vidt angår uddannelse og arbejde. Det er forældre, der har taget deres tørn med kernefamilien og kører deres skilsmisse uden de store konflikter. 

Det segment, der ikke kan brillere med deleordninger, er socioøkonomisk knap så velstillet og ofte problembelastet. Det er i denne gruppe, at man kan finde de unge mødre og fædre, voldsskilsmisserne, de kriminelle og de psykisk syge. Det er også en gruppe forældre, der ofte er blevet skilt kort efter barnets fødsel. 

Samlet set, står der på rapportens side 257, er tidspunktet for samlivsophævelsen, forældres uddannelsesforhold og indbyrdes samarbejdsrelation stærkt forbundet med, hvilket samværsarrangement barnet er omfattet af.  

Det giver således ingen mening at sige, at deleordninger er bedre for børn.

Når man tager højde for de sociale forskelle og tillige inddrager betydningen af forældrenes samarbejde, har samværsarrangementet per se ikke statistisk sammenhæng med børns trivselsproblemer, hedder det i.
delrapportens konklusion.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar