"This site uses cookies from Google to deliver its services and analyze traffic. Your IP address and user-agent are shared with Google along with performance and security metrics to ensure quality of service, generate usage statistics, and to detect and address abuse."

søndag den 25. marts 2018

Børnesagkyndigt bluff

I dag ramte denne annonce de intetanende svendborgensere:




Hvorfor det? 

Skilsmissebørn er ‘big business’. Alle afgørelser skal nemlig træffes ud fra, hvad der er "bedst for barnet". Og hvad det er, vurderer landets børnesagkyndige psykologer. 

I Statsforvaltningen og i retssalene har de juridiske eksperter ingen forudsætninger for at vurdere det. Derfor følger de som regel psykologernes anbefalinger. Med andre ord: Psykologen har den ultimative magt i de mange børnesager. Her er psykologens ord lov. 

Det er en god forretning.  Åbenbart så god, at nogle psykologer bruger underleverandører –– som ikke er psykologer. Pyt, siger psykologen, underskriver erklæringen i eget navn og sender regningen til retten. Og bum, så flyttes forældremyndigheden. 

Nogle gange går det bare for stærkt. Psykologen glemte at undersøge barnet og fik kun talt med forældrene. En enkelt gang hver. Nogle psykologer taler med voldsramte mødre i dyb krise. Og konkluderer, at far virker mere ‘samlet’. Igen andre psykologer vurderer, at den voldsramte mor nok er lidt for 'bekymret’. I hvert fald én psykolog konkluderede, at sadistiske, pædofile overgreb var gavnligt for barnet. 

Et udsnit af disse psykologer er specialister i psykoterapi ––  ikke i børnepsykologi. Det er lidt som at bede en psykiater om at transplantere et hjerte.

Man skulle tro, at man kan klage til nogen, hvis man mener, at psykologens erklæring er dårligt håndværk, eller at der er begået fejl i vurderingerne. Men der findes intet klagenævn. Der findes et ‘tilsyn' –– og de bestemmer selv, om de vil undersøge en sag eller ej. 

Hvis du mistede et barn, fordi psykologen sjuskede og var mest optaget af at tjene penge, så får du det ikke at vide. Tilsynet har nemlig fjernet retten til aktindsigt, siger de. Den, der insisterer, får måske tilsendt lidt af afgørelsen –– men det kræver altså også, at man selv regner ud, at man bør have den afgørelse, og at man ved, hvordan man aftvinger Psykolognævnet et svar. 

I øvrigt må du vente 8-10 måneder, hvis tilsynet undersøger psykologens arbejde. I mellemtiden har du måske mistet forældremyndigheden over dit barn, eller den voldelige far har fået en 7/7-ordning. Men afgørelsen om samvær gælder altså i ventetiden. Og det gør dommen om forældremyndighed også. 

Hvis og når det endelig når dagens lys, at Psykolognævnet kritiserer den psykologerklæring, som fx gjorde, at du mistede dit barn, så er den barndom for længst ødelagt. 

6 kommentarer:

  1. Mærkværdigt at psykolognævnet ikke føler sig omfattet af offentlighedsloven.

    Der er stort behov for etablering af en klageinstans specielt med tanke på den nye skilsmisselov.

    SvarSlet
    Svar
    1. Uh, det bliver der nørdet med nu. Don't mention the war. Men du kan nu klage til Psykolognævnet, er det seneste nye.

      Slet
    2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet
    3. Men man må jo ikke få indsigt i afgørelsen.

      Slet
  2. Findes der en vejledning for hvordan de erklæringer skal udarbejdes?

    I sin kommentar til aftalen om den nye skilsmisselov/nyt familieretsligt system, som denne blog har linket til skrev Viggo Bæksgaard:
    "Det er et af de meget få områder, hvor jeg virkelig ikke forstår, hvad Børns Vilkår 'har gang i'. Man er simpelthen nødt til at kunne konsekvenssætte manglende respekt for lovligt trufne afgørelser. Det er således 'helt forrykt' at overlade vurderingen af nødvendigheden heraf til en børnesagkyndig."
    http://boernogsamvaer.dk/familieretligt-udspil-2018-mener-vi-godt-mindre-godt/

    Det kunne umiddelbart være interessant hvad en kapacitet som ham, mener om behovet for en klageinstans.

    SvarSlet